De invloed van menopauze en veroudering op je bekkenbodem.

Er komt een moment in je leven als vrouw dat de rijping van je eicellen vermindert en uiteindelijk helemaal stopt: de menopauze.

De menopauze en overgang worden wel eens door elkaar gehaald. De overgang is de volledige periode dat je lichaam nodig heeft om van vruchtbaarheid te veranderen. Deze periode duurt ongeveer 10 jaar. De menopauze is je laatste menstruatie.🤍

Tijdens de overgang maakt je lichaam steeds minder oestrogeen en progesteron aan. Het wegvallen van deze hormonen kan bij sommige vrouwen een duidelijke invloed hebben. Ook op de bekkenbodem. Lees hieronder meer.

💛 Vaginale droogte.
Naarmate de menopauze vordert, produceert je lichaam minder progesteron en oestrogeen. Oestrogeen houdt het slijmvlies van je vagina dik en gezond. Wanneer de concentraties dalen, wordt je vaginawand dunner, droger en kwetsbaarder.

Studies geven aan dat 55% van de vrouwen in de menopauze op een bepaald moment last ondervinden van vaginale droogte, een gevolg van de dalende oestrogeenconcentraties. Het bijnemen van oestrogeen onder eender welke vorm kan hierbij helpen.

💛 Plassen.
Door de afname van vrouwelijke hormonen tijdens de menopauze verzwakken onder andere ook de bekkenbodemspieren wat tot ongewenst urineverlies kan leiden. Belangrijk om mee te geven: Dit is geen normaal proces en je kan er veel meer aan doen dan je wellicht zelf denkt! Met de juiste oefeningen (laat je begeleiden door een erkend bekkenbodemtherapeut: te vinden via BICAP) kom je verder dan je denkt.

💛 Constipatie.
Jouw vrouwelijke hormonen hebben ook een invloed op je spijsvertering. Veel vrouwen kampen met allerhande klachten als vermeerderde gasvorming, winderigheid, constipatie, krampen en misselijkheid. Tracht voldoende water te drinken, je vezelinname te verhogen, goed te kauwen, meer te bewegen, een krukje te gebruiken op het toilet en vooral last but not least: stel het niet uit en ga wanneer je moet!

💛 Orgaanverzakking (POP).
Meestal is er sprake van een zwaartegevoel in de vagina of in het bekken. Een prolaps kan ook gepaard gaan met moeite om de blaas volledig te ledigen, urineverlies of lekjes tijdens het hoesten, niezen, tijdens een inspanning (lopen of springen), ... Ook constipatie of last tijdens het vrijen, komen relatief vaak voor. In de verder gevorderd stadia is een prolaps zichtbaar en voelbaar, waarbij je organen uitpuilen (bij verhoogde druk).

Herken je deze klachten?
Blijf er niet mee zitten. Je kan er veel meer aan doen dan je denkt. Om bekkenbodemklachten (op elke leeftijd) te voorkomen is regelmatige training van je bekkenbodemspieren nuttig én cruciaal. Zwangerschap en bevalling zorgen ervoor dat je bekkenbodemspieren verzwakken. Dit wordt tijdens de menopauze opnieuw versterkt door de daling van de vrouwelijke hormonen. Dus ook al verliep jouw perinatale periode zonder al te veel bekkenbodemproblemen, start met oefenen! It is never too late!

Praat erover met je gynaecoloog, uroloog, huisarts of bekkenbodemtherapeut.
Let’s Figur it out together.

Vorige
Vorige

Spanning in je lichaam door (borst)voeding.

Volgende
Volgende

Vezels, hoe meer hoe beter.