Perinatale begeleiding.
Infant Mental Health.
BEGELEIDING TIJDENS DE PERINATALE PERIODE.
De perinatale periode strekt zich uit van (vooraf aan) de conceptie tot ongeveer twee jaar na de geboorte. Ook bekend als “de eerste 1000 dagen”. In deze periode wordt de basis gelegd voor je lichamelijk, psychisch en sociaal welzijn en je levenslange gezondheid.
Het krijgen van een baby is een bijzondere levensgebeurtenis en wordt vaak vanzelfsprekend beschouwd. Een periode van verwachting, transitie, aanpassing en daarmee ook een belangrijke psychische kwetsbaarheid. Jonge gezinnen voelen zich vaak wezenlijk op een ‘broze wolk’ in plaats van een ‘roze wolk’. Een periode van intense emoties en een grotere kwetsbaarheid. Preventie en laagdrempelige ondersteuning en begeleiding zorgt voor een enorme winst aan gezonde ontwikkeling en herstel.
Je kan bij ons terecht voor hulp bij:
Een (moeilijk vervulde) kinderwens.
Tijdens een fertiliteitstraject.
Elke vorm van zwangerschapsverlies (miskraam, abortus, buitenbaarmoederlijke of mola zwangerschap, stilgeboorte)
Bij een zwangerschap na zwangerschapsverlies.
Bij een zwangerschap met emotionele of mentale moeilijkheden.
Na de zwangerschap, als je geen ‘roze’ maar ‘broze’ wolk ervaart.
Als er bepaalde zaken (bevalling, onverwachte ingrepen, moeilijk herstel,…) anders zijn gelopen dan verwacht en moeilijk te plaatsen zijn.
INFANT MENTAL HEALTH
Infant Mental Health (IMH) legt zijn focus op de allerkleinsten in de samenleving, hun emotioneel en relationeel welbevinden en dat van hun ouders. De relaties in de eerste 1000 dagen vormen een blauwdruk waarmee het kind elke toekomstige relatie zal benaderen. Deze vroege interacties zijn bepalend voor het evenwicht tussen veerkracht en kwetsbaarheid. Hier staat de verbinding tussen moeder, ouder(s) en kind centraal. Tijdens begeleiding met het jonge kind en ouders trachten we een ontwikkelingsgerichte benadering te hanteren en te kijken naar de affectief relationele dynamieken, sociaal-emotionele groei en competenties van verschillende figuren in dit vroege boeiende ‘spel’. Met IMH ondersteuning proberen we de kwaliteit van de ouder-kindrelatie te bevorderen om de ontwikkeling van het jonge kind te optimaliseren.
Groei, ontwikkeling en verandering zijn uiterst cruciale thema’s in de fase van aankomend of pasgeboren leven. Groei en ontwikkeling vindt plaats bij het kind enerzijds, maar krijgt ook wezenlijk vorm in interactie anderzijds. Dit gaat over de uitwisseling tussen kind en ouders, kind en ruimere familie, kind en andere zorgfiguren, kind en samenleving.*
*Nicole Vliegen (2006)
Situaties waarbij Infant Mental Health begeleiding kan helpen:
Jouw kindje:
slaapt niet goed
huilt veel
is bang of angstig
is een slechte of kieskeurige eter
toont gedrag dat je moeilijk begrijpt
maakt moeilijk contact
heeft iets ergs meegemaakt
…
Werkwijze:
- Meet our team members An en Michelle.
- De aanmelding gebeurt via de tab hiernaast.
- Heb je een vraag? Stuur persoonlijk naar an@figur.be of michelle@figur.be
Geraak je niet op je afspraak?
Gelieve ons dit ten laatste 24u op voorhand te melden, telefonisch of via mail.
Na die 24u zijn we genoodzaakt om de sessie volledig aan te rekenen. Jouw plaats kan namelijk ingenomen worden door een andere patiënt en dit laten we haar dan liefst een dag op voorhand weten. Alvast bedankt voor jullie begrip.