Tips bij urge-incontinentie.

Bij urge-incontinentie ontstaat er een hevige, plotse aandrang om te plassen waardoor het niet lukt om de plas op te houden tot je het toilet hebt bereikt. Urge-incontinentie wordt daarom ook wel aandrangincontinentie genoemd. Vrouwen hebben vaker last van urge-incontinentie dan mannen.

💛 Wat gebeurt er net?

Een ontspannen blaas vult zich geleidelijk aan met urine. Vanaf dat de blaas ongeveer half vol is gaan rekreceptoren in de blaaswand signalen sturen naar je hersenen. Op dit moment heb je nog tijd genoeg om naar de wc te gaan. Bij urge-incontinentie is er een foute signaaloverdracht tussen de hersenen en jouw blaas. De hersenen geven al té snel de opdracht aan de blaas om te ledigen waardoor de blaas gaat samentrekken. Hierdoor verlies je urine, terwijl je nog niet op de wc zit.


💛 Wat is de oorzaak?

Een overactieve blaas ligt vaak aan de basis van het probleem. Frequent plassen, hevige drang om te urineren en ‘s nachts wakker worden zijn veelvoorkomende symptomen. Daarnaast kunnen ouderdom en neurologische aandoeningen ook een oorzaak zijn. Urge-incontinentie kan ook samengaan met stressincontinentie. Stressincontinentie is het ongewenst urineverlies bij plotse drukverhoging in de buik zoals bij opheffen van je kind, lachen, hoesten of lopen/springen,. Deze wordt veroorzaakt door verzwakte bekkenbodemspieren of verslapping van de sluitspier van de blaas.


💛 Wat kan je er aan doen?

Een te ‘sterke’ bekkenbodem kan ook urineverlies veroorzaken. Probeer dus regelmatig je bekkenbodemspieren te trainen, door ze zowel voldoende aan te spannen maar ook te ontspannen. Hiervoor word je best begeleid door een erkende bekkenbodemtherapeut. Daarnaast zal het belangrijk zijn om aan blaastraining te doen. Je blaas trainen doe je door enkele aanpassingen in je levensstijl en toilet hygiëne. Caffeïnehoudende dranken en alcohol worden best vermeden, probeer niet preventief naar de wc te gaan (zo stimuleer je je blaas nog meer) en pas onderstaande tips toe wanneer je aandrang voelt.

  • stop je activiteit waarmee je bezig was

  • ga even zitten

  • adem traag in en uit

  • span je bekkenbodem 5x kort aan met ontspanningen tussendoor

  • geef druk tegen je perineum (de huid tussen je vagina en aars) met je hand of een zitbal

  • zoek afleiding

Let’s Figur it out. 💛

Vorige
Vorige

Endometriose.

Volgende
Volgende

Spanning in je lichaam door (borst)voeding.