Zwangerschapshormonen in een notendop.

Vanaf het moment dat je zwanger bent, gaat je lichaam bepaalde processen in gang zetten. Extra hormonen worden geproduceerd om je tijdens de zwangerschap te ondersteunen, de ontwikkeling van de foetus te begeleiden en je te beschermen tegen allerlei mogelijke risico’s. Je krijgt hier alvast meer informatie over de belangrijkste hormonen en hun merkwaardige eigenschappen. Prachtig om te zien hoe ons lichaam zich zo kan aanpassen, toch?

💛 Humaan choriongonadotrofine (HCG)

Hét zwangerschapshormoon! Een verhoogde HCG-waarde in je bloed is het eerste betrouwbare signaal om aan te tonen dat je zwanger bent. Het doel van dit hormoon is om de activiteit van het gele lichaam te handhaven zodat progesteron blijft afgescheiden worden. Waarom progesteron nodig is lees je hieronder.

💛 Progesteron

De beschermengel onder de hormonen! Progesteron wordt geproduceerd door het gele lichaam en nadien neemt de placenta het over wanneer deze voldoende ontwikkeld is. Dit hormoon zorgt voor het uitstellen van je menstruatie en je zwangerschap in stand te houden. Het onderdrukt je immuunsysteem zodat het de groeiende foetus niet zou afstoten. Progesteron ontwikkelt een slijmprop, een taaie slijmerige massa ter hoogte van de baarmoedermond. Zo wordt de foetus beschermd tegen mogelijke infecties van de buitenwereld en wordt eveneens een tweede zwangerschap onmogelijk.

Wanneer de placenta nog onvoldoende ontwikkeld is zorgt progesteron er ook voor om de foetus van voeding te voorzien. Daarnaast remt dit hormoon de aanmaak van oxytocine en prostaglandine om vroeggeboorte te vermijden. Tegen de bevalling daalt het progesteron en nemen de andere twee hormonen de overhand. Je lichaam is klaar om je baby’tje op de wereld te brengen :-).

Progesteron zorgt voor: vermoeidheid, verhoogd maagzuur, duizeligheid, waterretentie, vaker plassen, zwangerschapsdementie,…


💛 Oestrogeen

Hét vrouwelijke geslachtshormoon wordt tijdens de zwangerschap aanvankelijk geproduceerd door het gele lichaam. Deze taak wordt door de placenta overgenomen. Tijdens de zwangerschap heeft de vrouw 1000x meer oestrogeengehalte in haar lichaam dan de periode vóór haar zwangerschap. Oestrogeen fungeert als groeifactor en stimuleert de doorbloeding en groei van zowel je baarmoeder als je borsten. Het draagt mee bij tot de verdere ontwikkeling van de melkklieren. De ontwikkeling van je baby gebeurt tevens onder de invloed van oestrogeen waarbij dit hormoon extra ruimte voor je baby creëert door je lichaam soepeler te maken. Dat kan dan weer nadelig zijn voor je gewrichten en ligamentaire belasting.

Na de bevalling is er een grote ‘drop’ in je oestrogeengehalte door de afwezigheid van de placenta. Hierdoor ervaart zo’n 80% van de kersverse moeders de ‘baby blues’, een emotionele dip enkele dagen na de geboorte.

Oestrogeen zorgt voor: een stralende zwangerschapsgloed, mood swings, weelderige haardos, misselijkheid, zwangerschapsmasker (hyperpigmentatie gezicht).


💛 Oxytocine

Hét knuffelhormoon is verantwoordelijk voor het gevoel van liefde, intimiteit, zelfvertrouwen en verbondenheid. Je wordt er vrolijk en ontspannen van en het vermindert je angstgevoelens. Het geeft je geluksniveau een boost!
Tijdens de zwangerschap zorgt oxytocine voor het opwekken van de weeën. Dit gebeurt uiteraard in fasen en wordt afgewisseld met afgifte van endorfine (oef!). Het speelt een rol bij de productie van moedermelk, waarbij telkens dat de baby aan de tepel zuigt er oxytocine vrijkomt. Dit zet prolactine vrij, nodig voor melkproductie.
Na de bevalling draagt het bij tot de hechting tussen moeder en kind en helpt het je doorheen de ‘baby blues’.

Oxytocine stimuleren? Knuffelen, huid-op-huidcontact, oogcontact met je baby.


💛 Relaxine

Dit hormoon heeft zowel voor- als nadelen. Relaxine gaat je gewrichtsbanden en bekkenbodemspieren weker laten worden. Het geeft meer ruimte voor de ontwikkeling van de foetus en voor de aanpassingen die je lichaam tijdens de zwangerschap doormaakt. Het draagt mede bij tot een vlottere uitdrijving door de bekkenuitgang soepel en ruimer te maken. Jammer genoeg kan dit ook resulteren in zwangerschapsgerelateerde rug- en bekkenklachten. Maak een afspraak bij één van onze therapeuten om je doorheen deze klachten te helpen. Wij bieden je allerlei tips & tricks aan om hiermee om te gaan. Kijk alvast verder op onze blog-pagina voor meer informatie.



Let’s FIGUR it out together!



Vorige
Vorige

Vezels, hoe meer hoe beter.

Volgende
Volgende

De core, wat is dat juist en hoe span ik dit correct aan?