Stressincontinentie: een te doorbreken taboe.
Je hebt het zeker al wel eens horen of zien passeren; de reclames die inlegkruisjes tegen incontinentie promoten. Er zijn weinig reclames waar wij ons meer aan kunnen ergeren dan aan dit soort. Het idee dat hier geen andere oplossingen voor bestaan dan de symptomatische, is een grote misconceptie! Laten we dit de wereld uit helpen!
💛 Wat is incontinentie?
Incontinentie tijdens de zwangerschap en na de bevalling blijft iets waar vrouwen niet zo graag over spreken. Echter komt het veel vaker voor dan dat we misschien zouden denken. De meest voorkomende vorm is stressincontinentie. Dit is het urineverlies dat we merken tijdens hoesten, niezen, lachen of tijdens lichaamsbeweging, kortom bij alle activiteiten waarbij de druk in de buik verhoogt.
Wist je dat ongeveer 65% van de zwangere vrouwen tijdens een eerste zwangerschap in zekere mate met dit probleem kampt? Dit percentage stijgt nog bij een toenemend aantal zwangerschappen. De kans op stressincontinentie is eveneens groter naarmate de zwangerschapsleeftijd stijgt, dit geldt ook wanneer het een eerste zwangerschap is.
💛 Hoe ontstaat het?
De bekkenbodemspieren zijn van groot belang voor de preventie van stressincontinentie. Voor wat meer uitleg over de opbouw en functies van de bekkenbodemspieren, verwijzen we je graag door naar deze blog. Tijdens de zwangerschap verhoogt de druk die op je bekken komt. Dit is vooral te wijten aan het toenemende gewicht van je baby en aan het lichtjes kantelen van de bekken en het vormen van een holle rug. Door de extra druk van de baarmoeder op de blaas, en het gevoel alsof je baby de blaas gebruikt als trampoline, gaat ook de capaciteit van de blaas afnemen. Dit resulteert in vaker plassen, wat wel helemaal normaal is! Verandering in je hormoonhuishouding is ook één van de oorzaken. Er wordt namelijk meer relaxine hormoon aangemaakt, wat – zoals de naam al doet vermoeden – de spanning van bindweefsel en kracht van de spieren laat afnemen. Een stijging in het gewicht van de mama is ook een risicofactor. Hierdoor wordt namelijk de bloedtoevoer naar de blaas en plasbuis verhinderd, wat zorgt in een verminderd reactievermogen van de sluitspier. Gezond eten en blijven bewegen is dus de boodschap! Hiermee rekening houdend is het dus ook niet zo raar dat de kans op stressincontinentie stijgt naarmate je zwangerschap vordert.
Het zijn echter niet alleen slappe bekkenbodemspieren die voor problemen kunnen zorgen, maar ook overspannen spieren. Deze krijg je bv door het doen van topsport, zware krachttraining of het onvoldoende kunnen ontspannen van de spieren door opgebouwde stress en eerder doorgemaakte traumata. Deze spieren worden dan sneller vermoeid en kunnen zo hun functie minder goed uitoefenen.
Een andere risicofactor voor het ontwikkelen van stressincontinentie is de bevalling zelf, en dan met name een vaginale bevalling. De bekkenbodemspieren worden tijdens de bevalling dermate uitgerekt dat ze achteraf tijd nodig hebben om hiervan te herstellen. De kans op klachten neemt nog toe naarmate er een knip of scheur aan te pas kwam.
Let op: het is niet omdat je baby op de wereld werd gebracht met een keizersnede, dat je achteraf de bekkenbodem niet moet trainen!
💛 Hoe kan ik dit beperken?
De beste preventie voor stressincontinentie is het vroegtijdig beginnen trainen van de bekkenbodemspieren! Zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling. Het is dus heel belangrijk om na je bevalling op dag 1 al meteen te beginnen met het opnieuw trainen van de bekkenbodem. Dit is helemaal veilig en zal in veel gevallen de pijn in die regio zelfs doen afnemen door het verbeteren van de doorbloeding.
Hoe je de bekkenbodem best traint kom je hier te weten!
Stay tuned voor meer.
Let’s figur it out together.
Bronnen
Sangsawang et al, 2013, stress urinary incontinence in pregnant women: a review of prevalence, pathophysiology and treatment, International Urogynaecological Journal
Ozdemir et al, 2015, The effect of parity on pelvic floor muscle strength and quality of life in women with urinary incontinence: a cross sectional study, Journal of physical therapy science
Kristiansson et al, 2001, Reproductive hormones and stress urinary incontinence in pregnancy, Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica
Stafne et al, 2012, Does regular exercise including pelvic floor muscle training prevent urinary and anal incontinence during pregnancy? A randomised controlled trial, BJOG